Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto.
Kremówka to jeden z najsmaczniejszy i najpopularniejszych deserów, jakie znam. Pamiętam z czasów dzieciństwa pyszną domową kremówkę, którą piekła moja babcia. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle, a krem budyniowy na mleku prosto od krowy. Jej smak pamiętam do dzisiaj.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na kremówkę w mojej wersji, co prawda nie taka jak babci, ale równie smaczna. Przepis ten możecie sobie nieco uprościć, używając gotowego ciasta francuskiego, ja jednak tym razem pokusiłam się o jego przygotowanie od podstaw.
Kremówka wyszła krucha, delikatna i smaczna. Jeśli jesteście smakoszami budyniowych kremów, zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na tradycyjną kremówkę.
PRZEPIS NA KREMÓWKĘ
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 1 jajko
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki octu
MASA
- 4 żółtka
- 1000 ml mleka
- 2 całe jajka
- 50 g masła
- 180 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
CIASTO
- 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę wstawiamy do lodówki.
- Pozostałe składniki zagniatamy na ciasto, wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.
- Na środku ciasta kładziemy schłodzona masę z lodówki, składamy na kopertę i sklejamy brzegi. Ciasto odwracamy sklejonymi bokami ku dołowi i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pamiętajcie, aby wałkować w jednym kierunku.
- Ciasto składamy na 3 części (tak jak zazwyczaj składane są dokumenty), lekko rozwałkowujemy i zawijamy w folię. Zawinięte ciasto kładziemy na desce i wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut.
- Ciasto wyciągamy z zamrażarki, obracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt. Ponownie składamy w taki sam sposób jak za pierwszym razem i znów odstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie (łącznie 4 razy).
- Gotowe ciasto przecinamy na pół. Jedną połowę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
- Połowę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką na prostokąt. Przekładamy na dużą blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, grzanie góra dół. Pod wpływem pieczenia, na cieście mogą pojawiać się górki, wówczas należy otworzyć piekarnik i ponakłuwać je wykałaczką. W taki sam sposób postępować z drugim plackiem.
MASA BUDYNIOWA
- 800 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczana.
- Do gotującego mleka wlać powstałą masę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Powstałą masę budyniową odstawić do lekkiego wystygnięcia.
- Ostygniętą, ale nie zimną masę budyniową wylać na placek ciasta francuskiego. Przykryć drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Aby masa nie wypływała, przed wyłożeniem budyniu, można wokół ciasta ułożyć ściśnięte paski z folii aluminiowej.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.