Krówkowy przekładaniec to ciekawe w smaku ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Robi się go błyskawicznie i fajnie prezentuje się na stole.
Ciasta bez pieczenia to znakomita alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są dość łatwe w przygotowaniu, szybkie i nie wymagają użycia piekarnika. Nasz krówkowy przekładaniec doskonale sprawdzi się na każdą okazję i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
KRÓWKOWY PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 64 herbatniki
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, znów herbatniki, masa, herbatniki i tak dalej.
- Na wierzchniej warstwie herbatników rozprowadzamy masę krówkową.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Otrzymaną polewą dekorujemy ciasto.