Rewelacyjne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, które zachwyci każde podniebienie. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne i delikatne w smaku. Z filiżanką kawą tworzy idealny duet.
Przepis na ciasto kruche z rabarbarem i bezą nie jest skomplikowany i z łatwością nawet amator wypieków poradzi sobie z jego wykonaniem. Dla ułatwienia przygotowaliśmy również filmik, w którym dokładnie możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować ten obłędny deser.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 300 g rabarbaru
- 1 jabłko
- 1 słoiczek konfitury malinowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Nadzienie
- Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać obrane jabłko również pokrojone w kosteczkę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i 4 łyżki konfitury malinowej. Wymieszać.
Beza
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Składanie ciasta
- Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą malinową, następnie wyłożyć rabarbar z jabłkiem i bezę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażarki.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku z przepisem na ciasto kruche z rabarbarem i bezą.