Kurczak zapiekany w ketchupie i majonezie to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad. Jedyne, co trzeba zrobić, by przygotować to danie, to pokroić cebulkę, ułożyć ją w naczyniu, następnie wyłożyć pokrojonego kurczaka oraz wymieszany z ketchupem majonez. Całość wstawiamy do piekarnika na 40 minut i danie gotowe. Brzmi bardzo prosto prawda? A jak smakuje!
Gorąco zachęcam Was do przygotowania kurczaka zapiekanego w ketchupie i majonezie, ponieważ smakuje obłędnie! Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste. Świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków czy frytek i ulubionej surówki.
KURCZKA MAJONEZOWO-KETCHUPOWY – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek majonezu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w talarki i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie układamy na cebulce umieszczonej w naczyniu.
- Majonez z ketchupem mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos wykładamy na kurczaka.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.