Kurczak po tajsku z nutką mleczka kokosowego to bardzo smaczna danie obiadowe. Świetnie smakuje serwowany z ryżem czy też makaronem.
Sama nazwa dania kurczak po tajsku może być bardzo szeroko rozumiana. Ponieważ każdy robi je nieco inaczej. Mnie do przygotowania tego dania zainspirowała zupa tajska, którą ostatnio przygotowałam w naszym domu i bardzo nam posmakowała. Na podobnej zasadzie przyrządziłam kurczaka po tajsku. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny.
Poniżej przygotowałam dla Was listę składników oraz przepis na kurczaka po tajsku w postaci listy kroków. Wbrew pozorom jest bardzo prosty, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu w swoim domu.
KURCZAK PO TAJSKU – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- chilli
Wykonanie
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnie z odrobiną oliwy i podsmażamy.
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy. Całość dusimy razem przez 10 minut, następnie dodajemy pastę curry.
- Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Następnie marchewkę i paprykę przekładamy na patelnię, podsmażamy kolejne 10 minut.
- Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Całość zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości warzyw. Kolejno dodajemy sos rybny, curry, paprykę słodką, sól, pieprz oraz szczyptę chilli.
- Pod koniec wlewamy mleczko kokosowe oraz dodajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Gotowe danie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i dekorujemy świeżymi ziołami.