Kurczak w sosie czosnkowym to super propozycja na smaczny i szybki obiad. Idealnie sprawdzi się w ciągu tygodnia, kiedy nie mamy czasu na skomplikowane i wymagające czasu potrawy.
Kurczaka w sosie czosnkowym można przygotować w 30 minut, czyli w czasie, którym gotują się ziemniaki. Najlepiej smakuje właśnie z ziemniakami lub ryżem i surówką. Polecam Wam tutaj colesław z kapusty pekińskiej.
Filet z kurczaka w sosie czosnkowym to danie składające się z prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Danie to jest szybkie, łatwe i smaczne, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu.
KURCZAK W SOSIE CZOSNKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Następnie przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy z obu stron.
- Mięso ściągamy z patelni na talerz. Na tą samą patelnię co smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie przekładamy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurczaka, całość zalewamy bulionem i dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.
- Po upływie czasu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Całość dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec posypujemy świeżymi ziołami. U mnie posiekana bazylia. Pokusiłam się również o dekorację szczyptą chilli. Kurczaka serwujemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.