Łódeczki z tortilli to świetna baza do przygotowania wielu ciekawych przekąsek. Kawałki tortilli zapieczone w piekarniku są niesamowicie chrupkie i pyszne. Nafaszerowane ulubionymi dodatkami stanowią świetną przekąskę na domowe imprezy.
Moje łódeczki z tortilli nafaszerowałam sałatką, kremowym serkiem, pomidorem i ogórkiem. Smakują naprawdę świetnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na Sylwestra, domowe imprezy czy inne przyjęcia. Zapraszam na przepis!
ŁÓDECZKI Z TORTILLI – PRZEPIS
Składniki
- 1 tortilla
- 100 g kremowego serka typu Almette
- 3 pomidorki koktajlowe
- 4 cm świeżego ogórka
- 6 liści sałaty masłowej lub rzymskiej
- oliwa
Wykonanie
- Z tortilli, za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy 6 kółek. Każde z nich delikatnie spryskujemy oliwą.
- Tortille formujemy w łódki i układamy w odwróconej do góry nogami formie do babeczek. Tak jak na zdjęciu poniżej.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 5 minut, do zarumienienia.
- Tortille wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Na liść sałaty nakładamy porcję serka śmietankowego, składamy i wsadzamy w naszą łódeczkę.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a następnie w plasterki. Ogórka kroimy w kosteczkę.
- Na serek układamy cienkie plastry pomidorków koktajlowych i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem.