Makaron ryżowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. To danie jest naprawdę przepyszne i łatwe w wykonaniu!
Składniki do przygotowania tego pysznego dania nie są wyszukane i dostępne są praktycznie w każdym sklepie. To właśnie prostota jest największą zaletą tego dania. Smaki idealnie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Makaron jest miękki i jedwabisty, a sos aksamitny i kremowy. Jeśli tak jak ja uwielbiacie dania z makaronem, to serdecznie polecam wypróbować ten przepis.
MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego
- 150 g śmietany do zup 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
- Następnie dodać drobno posiekany czosnek.
- Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Chwile smażyć.
- Kolejno dodać świeży szpinak i smażyć do czasu aż zwiędnie.
- Ser pleśniowy pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
- Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Na koniec dodać ugotowany makaron i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Poniżej mamy dla was jeszcze krótki filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować makaron ryżowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.