Makaron z serem z niebieską pleśnią to bardzo fajna i szybka propozycja obiadowa. Całe danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, możemy je zrobić dosłownie w 15 minut.
Co nam będzie potrzebne? Oczywiście ser z niebieską pleśnią, makaron pappardelle, świeży szpinak, cebula czerwona, czosnek, orzechy oraz śmietana. Podczas gotowania się makaronu jesteśmy w stanie przygotować sos. Następnie do sosu przekładamy makaron i całe danie gotowe.
Makaron z serem z niebieską pleśnią to danie o wyrazistym smaku. Jest to domowa uczta dla podniebienia we włoskim stylu. Chcecie spróbować? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MAKARON Z SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ
Składniki
- 180 g makaronu pappardelle
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy przekładamy cebulę, podsmażamy. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Świeży szpinak myjemy i wykładamy na patelnie z cebulą i czosnkiem. Dusimy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię.
- Kolejno wlewamy śmietanę i dodajemy makaron, całość mieszamy.
- Na patelnię wykładamy orzechy włoskie, mieszamy do połączenia składników.
- Gotowe danie posypujemy parmezanem.