Niezawodny, smaczny i bardzo prosty przepis na pyszne ciasto makowe z nutellą. Ten szybki keks makowy przełożony nutellą to świetny wypiek na święta i nie tylko.
Ciasto makowe z tego przepisu jest niesamowicie wilgotne, delikatne i aromatyczne. Robi się je naprawdę bardzo łatwo, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Takie ciasto makowe możecie również przygotować bez dodatku nutelli. Upiec i zostawić jest równie smaczne. Ja postanowiłam je nieco udoskonalić i przełożyłam je odrobiną słodkiego kremu czekoladowego. Moim zdaniem smakuje super. Zapraszam na przepis.
CIASTO MAKOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 180 g suchego maku
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 krople aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 4 łyżki nutelli
Wykonanie
- Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Powinno być płynne, lekko ciepłe, ale nie gorące.
- W misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mak.
- Do osobnej miski przekładamy jajka, dodajemy cukier puder. Całość ubijamy za pomocą miksera na jasny puch, przez kilka minut.
- Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy mieszankę mąki, proszku i maku, miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując dodajemy roztopione masło oraz olejek migdałowy. Kolejno wsypujemy rodzynki, całość mieszamy do połączenia składników.
- Gotową masę przekładamy do keksówki 25×10 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy nutellą, składamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.