Małpi chlebek, inaczej monkey bread to rewelacyjny wypiek pachnący cynamonem. Składa się z drożdżowych kuleczek moczonych w maśle, cukrze i cynamonie, które łatwo się odrywa i je rękami. Jest słodziutki, delikatny, mięciutki i pięknie pachnie.
Przepis na małpi chlebek jest bardzo prosty, a jego smaku nie da się opisać słowami. Można go nieco porównać do czosnkowego chlebka z ziołami, na który przepis widzieliście już na moim blogu, jeśli nie to zapraszam: rwany chlebek czosnkowy.
Małpi chlebek to jego słodka wersja, która również smakuje obłędnie. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.
MAŁPI CHLEBEK – PRZEPIS
Składniki
- 1 jajko
- 500 g mąki
- 300 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier, całość dokładnie mieszamy
- Do mleka wsypujemy przesianą mąkę, jajko, sól i roztopione masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Z wyrośniętego ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w rozpuszczonym maśle, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w środku gotowe kuleczki. Odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy ok. 35 min w 180 stopniach.