Małpi chlebek

Małpi chlebek, inaczej monkey bread to rewelacyjny wypiek pachnący cynamonem. Składa się z drożdżowych kuleczek moczonych w maśle, cukrze i cynamonie, które łatwo się odrywa i je rękami. Jest słodziutki, delikatny, mięciutki i pięknie pachnie.



Przepis na małpi chlebek jest bardzo prosty, a jego smaku nie da się opisać słowami. Można go nieco porównać do czosnkowego chlebka z ziołami, na który przepis widzieliście już na moim blogu, jeśli nie to zapraszam: rwany chlebek czosnkowy.

Małpi chlebek to jego słodka wersja, która również smakuje obłędnie. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

MAŁPI CHLEBEK – PRZEPIS

Składniki

  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • 300 ml mleka 
  • 7 g drożdży instant 
  • 50 g masła
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli 

Dodatkowo 

  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła


Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier, całość dokładnie mieszamy
  • Do mleka wsypujemy przesianą mąkę, jajko, sól i roztopione masło. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Z wyrośniętego ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Obtaczamy je w rozpuszczonym maśle, a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  • Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w środku gotowe kuleczki. Odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy ok. 35 min w 180 stopniach. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedemnaście − 7 =