Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które pojawia się w każdym domu. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe formowane jest w kulki, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu.
Tym razem przygotowałam dla Was mielone w nieco innej wersji, a mianowicie kotlety mielone pod pieczarkową kołderką. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje!
Jak zrobić kotlety mielone pod pieczarkową kołderką? Zaraz się dowiecie!
Przepis na mielone pod pieczarkową kołderką jest naprawdę łatwy, dlatego też powinien udać się każdemu z Was. Sekretem idealnych kotlecików jest oczywiście dobrej jakości mięso. Może to być mięso wieprzowe lub drobiowe.
Kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad. W naszym domu wszyscy uwielbiają to danie, dlatego też pojawia się ono u nas bardzo często. Zazwyczaj podaje je z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków i surówką. Jestem pewna, że i Wam posmakują pyszne i domowe kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką. Co do surówki polecam Wam tą z czerwonej kapusty, tutaj przepis: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE POD PIECZARKOWĄ KOŁDERKĄ
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe)
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 1 mała cebula
- 2 kromki jasnego chleba
- sól
- pieprz
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki mleka do namoczenia chleba
Wykonanie
- Kromki chleba moczymy w mleku, a następnie odciskamy jego nadmiar.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich musztardę, mieszamy.
- Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczony chleb, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Z gotowego mięsa formujemy małe, płaskie kotleciki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 25 minut.
- Podczas pieczenia kotletów przygotowujemy pieczarkową kołderkę. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy go do uduszonych pieczarek z 2 łyżkami majonezu. Całość mieszamy.
- Po upływie czasu nakładamy farsz na upieczone kotleciki i wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, do momentu rozpuszczenia sera.