Młoda kapusta po wiejsku to świetny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu a co najważniejsze świetnie smakuje.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kapustę w wersji na ciepło. Polecam Wam tutaj również dania takie jak:
Młoda kapusta po wiejsku świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Można ją przygotować w 20 minut, dzięki czemu w tym czasiem możemy przyrządzić coś ciepłego i smacznego na obiad. Danie to jest delikatne, lekkie a zarazem sycące. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki sezon na młodą kapustę w pełni. Zapraszam!
MŁODA KAPUSTA PO WIEJSKU – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 średniej wielkości cebule
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na rozgrzaną z łyżką masła patelnię.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni.
- Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny.
- Do garnka przekładamy posiekaną kapustę i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu ugotowaną kapustę z ewentualnie pozostałym bulionem przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy przez 3-4 minuty.
- Gotową kapustę serwujemy ze świeżym pieczywem.