Młoda kapusta zapiekana jest bardzo prosta w przygotowaniu, cudowna w smaku, idealna do obiadu i nie tylko! Kapustę zazwyczaj serwuję jako dodatek do ziemniaków i mięsa, świetnie również smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym. W towarzystwie świeżego pieczywa również smakuje niesamowicie.
Kapusta zapiekana z mojego przepisu jest bardzo łatwa do zrobienia i każdemu smakuje. Najlepsza jest kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Zazwyczaj szykuję większą porcję na kilka dni, a czasem nawet wekuję ją w słoiki.
Jeśli jesteście miłośnikami młodej kapusty, ten przepis będzie dla Was idealny! Zapraszam! Z pewnością posmakuje Wam również młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem.
MŁODA KAPUSTA ZAPIEKANA – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 150 g śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Wykonanie
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół i drobno siekamy za pomocą noża lub na mandolinie. Przekładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Młodą kapustę należy jedynie zagotować, jeśli użyjemy starszej kapusty, należy ją pogotować kilkanaście minut pod przykryciem.
- Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła.
- Marchew obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy.
- Na patelnię z cebulą i marchewką przekładamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę słodką, szczyptę soli, pieprzu oraz papryki ostrej. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.
- Podgotowaną kapustę mieszamy z zawartością patelni, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę.