Ciasto murzynek to popularny placek, który przygotowuje się w kilka chwil. Jest wilgotny, szybki, tani i przede wszystkim pyszny!
Ciasto murzynek jest przyjemnie kakaowy i znika w oka mgnieniu. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Taki deser idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci gości i rodzinę.
Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i smaczne ciasto, z którego przygotowaniem doskonale poradzi sobie nawet największy amator cukiernictwa, to murzynek na kefirze sprawdzi się idealnie.
MURZYNEK NA KEFIRZE – PRZEPIS
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 400 g kefiru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie
- Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Wymieszać.
- Następnie dodać orzechy, rodzynki, kefir, olej i aromat migdałowy. Dokładnie wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Przygotowaną masę przełożyć do foremki o wymiarach 22×10 cm.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
A poniżej mam dla Was dodatkowo wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotwać ciasto murzynek na kefirze.