Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na każdą okazję. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilka składników, takich jak ciasto francuskie, ser z niebieską pleśnią, dżem żurawinowy, orzechy włoskie oraz odrobina rukoli do dekoracji.
Koszyczki z ciasta francuskiego smakują obłędnie! Połączenie sera z niebieską pleśnią z dżemem żurawinowym to idealny duet. Dodatek chrupiących orzechów oraz pachnącej rukoli jeszcze bardziej podbija ich smak. Takie przekąski z ciasta francuskiego to świetny pomysł na domowe imprezy, rodzinne spotkania czy inne tego typu okoliczności. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
NADZIEWANE KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g serka z niebieską pleśnią
- 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego
- 50 g orzechów włoskich
- rukola do dekoracji
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na kwadraty.
- Wycięte z ciasta kwadraciki umieszczamy w formie do muffinek. Podczas wsadzania ciasta środek kwadratu kierujemy ku dołowi foremki, a końce ciasta falujemy.
- Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
- Do wnętrza utworzonych koszyczków przekładamy kilka kostek sera oraz łyżeczkę dżemu żurawinowego.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia.
- Po wyciągnięciu koszyczków dekorujemy je posiekanymi orzechami oraz rukolą.