Naleśniki z młodą kapustą i kurczakiem, zwane także jako krokiety z młodą kapustą i kurczakiem to rewelacyjne danie obiadowe, które powinno znaleźć się w każdym domu w sezonie kapuścianym.
Delikatne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farsze smakuje naprawdę świetnie. Wbrew pozorom danie to jest łatwe w przygotowaniu a jego smak wynagrodzi Wam każdą minutę poświęconą na jego przygotowanie.
Naleśniki można przygotować i nafaszerować dzień wcześniej a kolejnego dnia tylko podsmażyć. Dzięki temu rozłożymy pracę na dwa dni, a kolejnego dnia będziemy mieli gotowe danie do odgrzania.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować naleśniki z młodą kapustą i kurczakiem. Jestem pewna, że danie to zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis!
NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
NALEŚNIKI
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
FARSZ
- 1/2 główki młodej kapusty
- 400 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut, by ciasto odpoczęło i smażymy tradycyjne naleśniki.
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem, Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kurczaka. Pieczarki kroimy w plasterki i również przekładamy na patelnię. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kapustę drobno siekamy i przekładamy na patelnię, całość podlewamy odrobiną wody, dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Porcję przygotowanego farszu wykładamy na środek naleśnika i zwijamy jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki z farszem podsmażamy na patelni grillowej z obu stron.