Naleśniki z porem i pieczarkami
Chyba każdy z nas uwielbia naleśniki. Na pewno w domu każdego z Was co jakiś czas pojawiają się domowe naleśniki, które zazwyczaj podajemy z ulubionym dżemem, serem czy z czekoladą. Naleśniki można podawać w dwóch wersjach, na słodko i na słono. Najczęściej przygotowujemy w swoich domach słodkie naleśniki, które mogą służyć jako posiłek, a także jako deser.
Naleśniki na słono serwujemy zazwyczaj w formie dania obiadowego. Są one nieco sytsze i bardziej treściwe, ponieważ można je nafaszerować mięsem, pieczarkami, kapustą i nie tylko. Tym razem postanowiłam przygotować na obiad naleśniki na słono, a dokładniej naleśniki z porem i pieczarkami.
Naleśniki z porem i pieczarkami to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Idealne ciasto na naleśniki z dodatkiem farszu składającego się z pora, pieczarek, sera żółtego i serka President to bardzo udane połączenie. Naleśniki podsmażone w końcowej fazie na odrobinie masła są bardzo aromatyczne i pachnące a co najważniejsze bardzo smaczne.
W tym wpisie przygotowałam dla Was pyszny przepis na naleśniki z porem i pieczarkami. Bardzo smaczne, a jakie proste w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu w swoim domu.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z POREM I PIECZARKAMI
Składniki
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 120 ml wody gazowanej
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
FARSZ POROWO-PIECZARKOWY
- 250 g pieczarek
- 350 g pora
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Składniki na ciasto na naleśniki umieścić w wysokim naczyniu. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
- Pora umyć i pokroić na półkrążki. Pieczarki również umyć i pokroić w paseczki.
- Na patelni roztopić odrobinę masła, a na nim udusić pora i pieczarki.
- Kiedy pieczarki i por będą już uduszone, wyłączyć gaz i dodać 3 łyżki twarogu delikatnego President oraz starty na tarce żółty ser. Całość przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Na każdy naleśnik ułożyć odpowiednią porcję farszu, brzegi naleśników złożyć do środka i zwinąć w rulonik.
- Następnie na patelni roztopić odrobinę masła i podsmażyć na nim naleśniki z obu stron.