
Orzechowa Fantazja z Porzeczką – przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym
Pyszne ciasto Orzechowa Fantazja z Porzeczką – lekkie i efektowne warstwowe ciasto z orzechowym biszkoptem, bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, uroczystości i rodzinne spotkania. Zobaczcie jak je przygotować krok po kroku!
Szukacie pomysłu na eleganckie, proste w przygotowaniu i pyszne ciasto? Orzechowa Fantazja z Porzeczką to wyjątkowe połączenie delikatnego orzechowego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i orzeźwiającego dżemu porzeczkowego. To ciasto orzechowe z porzeczką wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej! Będzie idealne na święta, rodzinne spotkania czy jako słodka niespodzianka na weekend. Sprawdźcie przepis krok po kroku i przekonajcie się, jak szybko znika z talerzy! Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA FANTAZJA Z PORZECZKĄ
Biszkopt orzechowy
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
Mus porzeczkowy
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 galaretka jagodowa
- 100 ml wody
Dodatkowo
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Biszkopt orzechowy
- Białka jajek ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, zmiksować do połączenia. Pod koniec dodać olej.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej, dodać zblendowane orzechy i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Mus porzeczkowy - Galaretkę jagodową rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do dżemu porzeczkowego i wymieszać.
- Tężejący mus wyłożyć na jeden blat biszkopta. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Krem - Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone i przemieszać rózgą kuchenną.
- Śmietan-fix wymieszać z przesianym cukrem pudrem. Przesypać do śmietanki i zmiksować na puszystą masę. Przygotowany krem w ilości 2/3 wyłożyć na mus porzeczkowy i przykryć drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować startą białą i gorzką czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



