Orzechowa Fantazja z Porzeczką

Orzechowa Fantazja z Porzeczką

Orzechowa Fantazja z Porzeczką – przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym



Pyszne ciasto Orzechowa Fantazja z Porzeczką – lekkie i efektowne warstwowe ciasto z orzechowym biszkoptem, bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym. Idealne na święta, uroczystości i rodzinne spotkania. Zobaczcie jak je przygotować krok po kroku!

Szukacie pomysłu na eleganckie, proste w przygotowaniu i pyszne ciasto? Orzechowa Fantazja z Porzeczką to wyjątkowe połączenie delikatnego orzechowego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i orzeźwiającego dżemu porzeczkowego. To ciasto orzechowe z porzeczką wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej! Będzie idealne na święta, rodzinne spotkania czy jako słodka niespodzianka na weekend. Sprawdźcie przepis krok po kroku i przekonajcie się, jak szybko znika z talerzy! Zapraszam!



PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA FANTAZJA Z PORZECZKĄ

Biszkopt orzechowy

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

Mus porzeczkowy

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka jagodowa
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

Biszkopt orzechowy

  1. Białka jajek ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, zmiksować do połączenia. Pod koniec dodać olej.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej, dodać zblendowane orzechy i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

    Mus porzeczkowy
  4. Galaretkę jagodową rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do dżemu porzeczkowego i wymieszać.
  5. Tężejący mus wyłożyć na jeden blat biszkopta. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.

    Krem
  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone i przemieszać rózgą kuchenną.
  7. Śmietan-fix wymieszać z przesianym cukrem pudrem. Przesypać do śmietanki i zmiksować na puszystą masę. Przygotowany krem w ilości 2/3 wyłożyć na mus porzeczkowy i przykryć drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować startą białą i gorzką czekoladą.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


Ciasto orzechowe z musem porzeczkowym
Orzechowa Fantazja z Porzeczką przepis
Orzechowa Fantazja z Porzeczką
Ciasto orzechowa fantazja z porzeczką


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1146

Dodaj komentarz

15 − 11 =