Tym razem na tłusty czwartek proponuję Wam odchudzoną wersję pączków, podawanych w formie małych, słodkich bułeczek.
Pączki te nie są smażone na głębokim tłuszczu jak w przypadku tradycyjnych pączków, lecz pieczone w piekarniku. Nadzienie stanowi kremowy budyń, który nadaje im wyjątkowego smaku.
Pączki są delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Ze względu na to, że nie są ona smażone, lecz pieczone, można nazwać je dietetycznymi.
We wcześniejszym wpisie prezentowałam Wam pieczone pączki z marmoladą, teraz pora na wersję z budyniem.
PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI Z BUDYNIEM
Porcja na ok 40 sztuk
Składniki
CIASTO
- 550 g mąki pszennej typu 450
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
NADZIENIE
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie wanilinowe – 80g proszku
DODATKOWO
- jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania
- Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać na stolnicę dodać, cukier, sól, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę.
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka.
- Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość pół centymetra.
- Przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na każde kółeczko nałożyć sporą łyżeczkę budyniu, uformować kulkę.
- Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 180ºC, czas ok. 10 minut, grzanie góra-dół
Kolejny cudny przepis 🙂 polecam! pyszne 🙂
Super przepis .szybko się robi .Naprawdę Super .polecam