Piernik z masą krówkową

Piernik to obowiązkowy wypiek na święta, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Delikatny, aromatyczny i pięknie pachnący przyprawami korzennymi. Coś niesamowitego!



Tradycyjny piernik zazwyczaj przekładany jest powidłem śliwkowym. Ja postanowiłam nieco odejść od tradycji i przygotowałam piernik z masą krówkową. Powiem Wam, że to połączenie smakuje super. Wystarczy przeciąć upieczony i przestygnięty piernik i posmarować go gotową masą krówkową. To nic trudnego, a coś nowego. Jeśli macie ochotę skosztować, zapraszam na przepis!

PIERNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej

Polewa

  • 25 g masła
  • 20 g cukru
  • 20 g kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy krówkowej


Wykonanie

  • W garnku, na małej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. Mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy garnek z palnika.
  • Po kilku minutach dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki. Masa będzie się pienić, więc bez obaw, to normalne zjawisko.
  • Ciągle mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę, całość dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 12×30 cm wyścielić papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
  • Piec w 175 stopniach przez 45 minut, do suchego patyczka. Po upływie czasu piernik wyjąć z piekarnika i ostawić do przestygnięcia. Następnie przeciąć na 3 blaty i przełożyć masą krówkową.
  • Przygotować polewę: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na piernik.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

1 + czternaście =