Piernik to obowiązkowy wypiek na święta, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Delikatny, aromatyczny i pięknie pachnący przyprawami korzennymi. Coś niesamowitego!
Tradycyjny piernik zazwyczaj przekładany jest powidłem śliwkowym. Ja postanowiłam nieco odejść od tradycji i przygotowałam piernik z masą krówkową. Powiem Wam, że to połączenie smakuje super. Wystarczy przeciąć upieczony i przestygnięty piernik i posmarować go gotową masą krówkową. To nic trudnego, a coś nowego. Jeśli macie ochotę skosztować, zapraszam na przepis!
PIERNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
Polewa
- 25 g masła
- 20 g cukru
- 20 g kakao
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy krówkowej
Wykonanie
- W garnku, na małej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. Mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy garnek z palnika.
- Po kilku minutach dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki. Masa będzie się pienić, więc bez obaw, to normalne zjawisko.
- Ciągle mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę, całość dokładnie wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 12×30 cm wyścielić papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
- Piec w 175 stopniach przez 45 minut, do suchego patyczka. Po upływie czasu piernik wyjąć z piekarnika i ostawić do przestygnięcia. Następnie przeciąć na 3 blaty i przełożyć masą krówkową.
- Przygotować polewę: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na piernik.