Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę tego dania, serwowaną w formie przekąski.
Czy słyszeliście może o pierożkach kebabowych? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem.
Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy
Domowe pierożki kebabowe to bardzo smaczna przekąska, którą możemy zaserwować na domowej imprezie, a także zabrać ze sobą do pracy. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM
Składniki:
Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk
Ciasto:
- 800 g mąki pszennej typu 450
- 1 jajko
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 450 ml ciepłej wody
- 2 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- sezam – do posypania
Farsz:
- 500 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 500 g pierś z kurczaka
- 200 sera żółtego starego na tarce
- 1/2 pora
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy ostrej
- łyżka przyprawy do gyrosa
- łyżeczka papryki wędzonej
- 2 szczypty chili
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Ciasto
- W misce umieszczamy drożdże, cukier, wodę, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 15 minut.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i rozczyn z drożdży.
- Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Farsz
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy. Smażymy na patelni z czosnkiem.
- Pieczarki i pora kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Paprykę kroimy w kosteczkę.
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę.
- Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.
Świetne 😉 robiłam kiedyś podobne. Na Sylwestra przygotuję z Twojego przepisu 😉
Rewelka! Dawno nie trafiłam na fajny przepis, do którego z pewnością wrócę.
Pycha zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a nawet na zimno. Polecam!