Dynia to roślina, która już od bardzo dawna znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek i wypieków. Z pewnością wiele z Was miało okazje przygotowywać w swoim domu krem z dyni, czy też ciasto dyniowe, które Wam gorąco polecam.
Tym razem przygotowałam pyszne placki z dyni, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Jestem pewna, że wiele z Was także miało okazję je jeść wiele lat temu. Te bardzo smaczne placuszki można przygotować w bardzo łatwy sposób. Do ich przygotowania używamy surowej dyni, wystarczy zetrzeć ją na tarce. Nie potrzebujemy także miksera czy innych kuchennych urządzeń.
Te puszyste i słodkie placuszki z dyni z pewnością podbiją Wasze serca. A szczególnie maluchy będą zachwycone ich smakiem. Dzieciaki uwielbiają takie dania. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne placki z dyni, które z pewnością zagoszczą w Waszym menu na długo.
PRZEPIS NA PLACKI Z DYNI
Składniki
- 200 g drobno startej dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie
- Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do miski.
- Dodać jogurt naturalny, jajka i cukier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej.
- Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Suche składniki dodać do mokrych, całość delikatnie wymieszać.
- Na patelnię wylać odrobinę oleju, poczekać aż się rozgrzeje.
- Na odpowiednio rozgrzaną patelnię wykładać po ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka.
- Placki smażyć na średniej mocy palnika przez około 2 minuty na każdą stronę, do zarumienienia.
Placki z dyni
Te pyszne i puszyste placki z dyni to jedno z obowiązkowych dań w okresie jesiennym. To właśnie w tym czasie najczęściej przygotowujemy różnego rodzaju dania i przekąski z dyni. Nic dziwnego, wówczas w naszym kraju mamy sezon dyniowy. Jaką dynię wybrać do placków z dyni? Najlepszym wyborem będzie dynia Muscat. Ma ona intensywną pomarańczową barwę i jest najsłodsza. Możecie postawić także na dynię piżmową Hokkaido.
Placki dyniowe
Te wyjątkowe, słodkie placki z dyni będą idealnym wyborem na śniadanie, obiad czy też kolację. Świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, ulubionego dżemy czy kremu czekoladowego. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i będą idealną alternatywą dla tradycyjnych racuchów.