Domowe rogaliki z jabłkami i cynamonem to świetna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 całe jajko + 1 białko do posmarowania rogalików
- 70 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 40 g masła
- 20 g cukru
Nadzienie:
- 350 g jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 40 g miodu
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy
Przygotowanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy na patelnię, dodajemy miód i cynamon. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.
Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy jabłka, a następnie zwijamy w kształt rogalika.
Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C