Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Rogaliki z jabłkami i cynamonem


Domowe rogaliki z jabłkami i cynamonem to świetna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko + 1 białko do posmarowania rogalików
  • 70 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g masła
  • 20 g cukru

Nadzienie:

  • 350 g jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 40 g miodu

Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy na patelnię, dodajemy miód i cynamon. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.



Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy jabłka, a następnie zwijamy w kształt rogalika.

Rogaliki z jabłkami i cynamonem przepis

Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 30

Dodaj komentarz

4 × 5 =