Ciasto francuskie to świetny wynalazek, z którego można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Jest bardzo wygodne, ponieważ wzbogacając je o kilka składników, można przygotować szybkie przystawki w bardzo krótkim czasie. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego, które Wam serdecznie polecam:
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
- Francuskie roladki z 3 składników
- Koperty z ciasta francuskiego
- Mini zapiekanki z ciasta francuskiego
- Przekąski z ciasta francuskiego w 15 minut
Tym razem przygotowałam roladki z ciasta francuskiego z szynką, serem i papryką czerwoną. Same roladki przygotowałam w dosłownie 10 minut, a piekłam około 20. Całość można przygotować w pół godziny, czyli bardzo krótko jak na taką ciepłą przekąskę.
Roladki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się na domowych imprezach, spotkaniach rodzinnych, na świętach czy na sylwestra. Takie przekąski zazwyczaj najszybciej znikają z talerzy. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że posmakują każdemu.
PRZEPIS NA ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 plastrów szynki
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 opakowanie serka kremowego
- sezam do dekoracji
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie.
- Cały płat wysmarować dokładnie serkiem kremowym.
- Wzdłuż dłuższego boku układać kawałki szynki i sera żółtego oraz pokrojoną w słupki paprykę. Całość zwinąć w roladę, łączeniem do dołu. Na deskę wysypać odrobinę sezamu, następnie odtoczyć w nim roladę, lekko dociskając, by ziarenka przykleiły się do ciasta.
- Roladę podzielić na kawałki o grubości około 2 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut, do zarumienienia.
- Roladki serwować z dodatkim sosu czosnkowego, Tutaj znajdziecie przepis na domowy sos czosnkowy.