Roladki z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to świetny wynalazek, z którego można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Jest bardzo wygodne, ponieważ wzbogacając je o kilka składników, można przygotować szybkie przystawki w bardzo krótkim czasie. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego, które Wam serdecznie polecam:



Tym razem przygotowałam roladki z ciasta francuskiego z szynką, serem i papryką czerwoną. Same roladki przygotowałam w dosłownie 10 minut, a piekłam około 20. Całość można przygotować w pół godziny, czyli bardzo krótko jak na taką ciepłą przekąskę.

Roladki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się na domowych imprezach, spotkaniach rodzinnych, na świętach czy na sylwestra. Takie przekąski zazwyczaj najszybciej znikają z talerzy. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że posmakują każdemu.

PRZEPIS NA ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 plastrów szynki
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 opakowanie serka kremowego 
  • sezam do dekoracji


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. 
  • Cały płat wysmarować dokładnie serkiem kremowym.
  • Wzdłuż dłuższego boku układać kawałki szynki i sera żółtego oraz pokrojoną w słupki paprykę. Całość zwinąć w roladę, łączeniem do dołu. Na deskę wysypać odrobinę sezamu, następnie odtoczyć w nim roladę, lekko dociskając, by ziarenka przykleiły się do ciasta. 
  • Roladę podzielić na kawałki o grubości około 2 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut, do zarumienienia. 


Roladki z ciasta francuskiego z szynką
Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

20 − 4 =