Sałatka Szefowej to bardzo kolorowa i pięknie prezentująca się przekąska. Będzie idealnym wyborem na każdą okazję, gdyż pięknie dekoruje stół a dodatkowo jest bardzo smaczna.
Głównym składnikiem sałatki szefowej jest mięso mielone, co czyni ją bardzo oryginalną. Zazwyczaj przygotowujemy sałatki z dodatkiem kurczaka. Pozostałe składniki to kukurydza, fasola, czerwona cebula, ser żółty, pomidorki cherry oraz makaron. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego z nutką majonezu oraz czosnku.
Sałatka Szefowej to świetny wybór na domowe imprezy, święta, czy rodzinne spotkania. Z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZEFOWEJ
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 150 g makaronu
- 200 g żółtego sera
- 10 pomidorków cherry
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz innymi ulubionymi przyprawami. Ja dodałam papryki słodkiej i czosnku granulowanego. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser żółty, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
- Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy.
- Pomidorki cherry kroimy na mniejsze kawałki.
- Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układamy warstwowo w kolejności: mięso, cebula, papryka, makaron, połowa sosu, fasola, kukurydza, sos, ser, pomidorki. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.