Sezon na bób w pełni! Do tej pory w naszym domu jedliśmy sam bób. Ugotowany, jako przekąska w ciągu dnia. Sceptycznie podchodziłam do sałatki z bobem, ale w końcu się zabrałam na jej przygotowanie.
Bób połączyłam z suszonymi pomidorami, cebulką i delikatnym sosem na bazie oliwy i soku z cytryny. Powiem Wam, wyszło pyszne! Ta sałatka z bobem jest naprawdę genialna! Szybko się ją robi, składa się tylko z kilku prostych składników, a jej smak jest obłędny! Moim zdaniem ta sałatka to najlepszy pomysł na serwowanie bobu.
Sałatkę robiłam już kilka razy i na pewno zrobię jeszcze nie raz! Polecam i Wam wypróbować przepis, bo sałatka naprawdę robi wrażenie smakowe!
SAŁATKA Z BOBEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki
- 500 g bobu
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jak gotować bób? W przypadku młodego bobu wystarczy zaledwie 15 minut wówczas będzie al dente, do sałatki idealny. Smakosze bardziej kremowej konsystencji bobu powinni gotować go kolejne 5 minut. Starszy bób, należy gotować jeszcze 5-10 minut dłużej.
- Ugotowany bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Suszone pomidory również pokroić na mniejsze kawałki.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Do miski przełożyć przygotowane składniki, dodać sos i całość delikatnie wymieszać.