
Sałatka z szynką i mozzarellą jest lekka i pełna smaku. Robi się ją błyskawicznie i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na kolację lub na przystawkę dla gości.
Do sałatki najlepszym dodatkiem będą grzanki czosnkowe lub chrupiące bagietki. Możesz także wzbogacić ją o pestki dyni czy słonecznika, by dodać odrobiny chrupkości.
Dlaczego warto wypróbować przepis na sałatkę z szynką i mozzarellą?
– Połączenie aromatycznej szynki z delikatną mozzarellą, rukolą i pomidorkami tworzy wyjątkową kompozycję smakową.
– Sałatka prezentuje się bardzo ładnie na talerzach.
– Przygotujesz ją w niecałe 15 minut, więc świetnie sprawdzi się na ostatnią chwilę, gdy niezapowiedziani gości w drodze.
Sałatka z szynką i mozzarellą to proste, efektowne i naprawdę smaczne danie, które z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. To świetna opcja na lunch do pracy, lekką kolację, czy jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi.
SAŁATKA Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 100 g rukoli
- 1 kulka mozzarelli
- 1 awokado
- 12 pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Awokado obrać i pokroić w kostkę.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i porwać na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
- Do półmisków wyłożyć rukolę, mozzarellę, awokado, pomidorki koktajlowe i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską.
- Składniki na sos wymieszać i polać sałatki.







