Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie to deser, obok którego nie da się przejść obojętnie. Zwarty i aksamitny z dodatkiem pasty pistacjowej zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.



Przepis na sernik pistacjowy jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy białek osobno, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Sernik pistacjowy smakuje rewelacyjnie i pięknie prezentuje się na stole. Możemy go upiec na specjalne okazje, jak i bez okazji. Takiego deseru do filiżanki kawy nie odmówi nikt!

SERNIK PISTACJOWY PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

1. Tortownicę (moja o średnicy 18 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Herbatniki kruszymy na pył i łączymy z roztopionym masłem. Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy.

3. Do misy miksera przekładamy twaróg, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia składników.

4. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku.

5. W oddzielnej misce łączymy pastę pistacjową ze śmietanką. Dodajemy do masy serowej i krótko mieszamy do połączenia.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie napełnioną do połowy wrzącą wodą.

7. Masę serową przelewamy do tortownicy wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 70 minut (funkcja grzania góra-dół).

8. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.



Przepis na sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 22

Dodaj komentarz

13 − 9 =