Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie jest trudny w przygotowaniu i zachwyca lekkością oraz aksamitnością smaku. Przygotowujemy go na święta, a także na co dzień, do popołudniowej kawy czy herbaty.
Dziś mam dla Was propozycję na pyszny sernik z dodatkiem mascarpone. Jest naprawdę obłędny w smaku, delikatny i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Przepis na sernik z mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Bez problemu każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Polecam wypróbować!
SERNIK Z MASCARPONE PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 minut | Czas pieczenia: 75 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
Spód
- 100 g herbatników kakaowych
- 35 g masła
Masa serowa
- 500 g sera z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 80 g cukru
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- posypka cukrowa
Przygotowanie
Spód:
- Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Przesypać do miseczki, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut.
Masa serowa:
- Do miski przełożyć ser z wiaderka, mascarpone oraz cukier. Całość zmiksować do połączenia. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Kolejno dodać śmietankę kremówkę oraz budyń śmietankowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód.
- Formę z sernikiem szczelnie owinąć folią aluminiową i umieścić w większej blaszce z gorącą wodą.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut, funkcja grzania góra-dół. Upieczone ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa:
- W kąpieli wodnej rozpuść śmietankę z białą czekoladą i od razu wylać na sernik po całości. Boki posypać posypką cukrową.
- Sernik odstawić do zastygnięcia polewy.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować ten pyszny sernik z mascarpone.
Dobry wieczór.
Czy mogłabym poprosić o przelicznik na formę 24 cm?
Proszę podwoić liczbę składników 🙂
A ile czasu piec wtedy ten sernik
Tak jak w przepisie: 160 stopni przez 75 minut, funkcja grzania góra-dół. Upieczone ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Pyszny sernik, mega kremowy,proporcje idealne
Czy dodaję wcześniej ubitą śmietanę kremówkę?
Zapraszam do zapoznania się z wideo 🙂 Wszystko jest pokazane na filmiku 🙂
A ile czasu piec sernik z podwójnej porcji?
Jeśli blaszka jest 2x większa to tyle samo 🙂