Domowej roboty sok z mięty, to świetny dodatek, który posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Jego cenne właściwości uzyskujemy dzięki mięcie, która pochodzi z rodziny jasnotowatych.
Mięta to zioło o bardzo intensywnym aromacie. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi magnezu, żelaza, kwasy foliowego, witaminy A i B3.
Sok z mięty oczyszcza nasz organizm, a także pomaga na różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Mięta także wzmacnia nasz organizm, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm posiada obniżoną odporność.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na sok z mięty z imbirem. Wcześniej zapewne wiele z Was spotkało się z naszym przepisem na tradycyjny sok z mięty, jeśli nie, przepis znajdziecie tutaj: Sok z Mięty
Ten naturalny i domowy syrop z mięty to świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, napoi, drinków czy herbaty. Domowy sok z mięty ma piękny kolor, który świetnie zabarwi Wasze napoje.
Przepis na sok z mięty jest bardzo prosty. Z pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi. Potrzebne Wam będzie kilka prostych składników, które z pewnością macie w swoich domach, no i oczywiście mięta.
Składniki:
- 40 gałązek mięty
- 1 duża cytryna
- 3 szklanki cukru
- 5 szklanek wody
- 10 plasterków imbiru
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy, a następnie osuszamy miętę, po czym siekamy ją na drobniejsze kawałki.
- Wodę z cukrem zagotowujemy, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną miętę i imbir.
- Tak przygotowany napar, odstawiamy na 24 godziny.
- Syrop przecedzamy przez gęste sitko lub gazę.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do syropu.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut.
- Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek.
- Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Tak przygotowany sok z mięty możemy dodawać do wody, gorących i zimnych napojów, drinków a także herbaty.
Kocham takie połączenie :), wyszło bardzo dobre