Superfoods, czyli jak wykorzystać zdrową żywność w swojej kuchni?

Superfoods

Superfoods to produkty spożywcze szczególnie bogate w witaminy, minerały i składniki o prozdrowotnych właściwościach. Najczęściej mianem superfoods określa się wybrane owoce, warzywa, ale też nasiona, orzechy, zioła i produkty należące do działu zdrowej żywności. Jak wpleść superfoods do własnej kuchni, aby dostarczyć sobie bogactwa witamin i minerałów?

Siemię lniane – polski superfoods, który kosztuje niewiele

Superfoods nie musi być drogie. Przykładem polskiego produktu, który kosztuje niewiele jest siemię lniane. Jest dostępne w formie nasion lub herbatek do picia. Nasiona lnu to wspaniałe źródło błonnika pokarmowego, które daje wrażenie sytości, co jest mile widzianą cechą przy dietach redukcyjnych. Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i ma wysoką zawartość kwasu α-linolenowego, który wpływa na zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmu. Siemię lniane to zdrowa żywność, którą możesz dodawać do płatków owsianych lub koktajli. Możesz też pić napary z nasion, które bardzo łatwo przygotować. Wystarczy zalać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego ¾ szklanki ciepłej wody, pomieszać, chwilę odczekać i wypić porcję zdrowia.

Żurawina

Żurawina – nie tylko na układ moczowy

Żurawina jest pełna flawonoidów i polifenoli – antyoksydantów, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników w organizmie i spowalniają procesy starzenia się. Spożycie owoców żurawiny kojarzy się z wpływem na układ moczowy – faktycznie, to superfood ma działanie moczopędne i ma ułatwiać wydalanie z moczem patogennych bakterii. Jak można wpleść żurawinę do codziennej diety? Możesz pić herbaty naturalne lub soki z żurawiny – najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Suszoną żurawinę można też dodawać do ciast lub jeść jako zdrową przekąskę.

nasiona chia

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska jako składnik prostego deseru

Kolejnym superfood, które zdobyło w Polsce popularność ostatnimi laty, jest chia – nasiona szałwii hiszpańskiej. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Zamoczone w wodzie działają jak naturalny zagęszczacz, idealny do przygotowywania prostego deseru. Wymieszaj 3 łyżki nasiona chia ze szklanką mleka (może być zwykłe lub roślinne, np. migdałowe). Dodaj do mieszanki pół łyżeczki ekstraktu waniliowego. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Nasiona chia wchłaniają płyn i tworzą konsystencję puddingu. Gdy deser zgęstnieje, możesz go dodatkowo polać np. malinowym musem i posypać orzeszkami.

morwa biała

Morwa biała – pyszny superfood w kuchni

Profilaktyka otyłości i nadciśnienia to tylko jedne z wielu obszarów, z którymi morwa biała ma wiele wspólnego. Jej owoce i liście zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, flawanoidy oraz mikro- i makroelementy. Morwa ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a do tego jej owoce są bardzo smaczne. Możesz je dodawać do sałatek, deserów, koktajlów czy musli. Możesz też kupić zdrowy syrop z białej morwy i pić 25 ml dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Czarnuszka, kurkuma, camu camu, guarana, kakao, jagody goji – lista superżywności jest bardzo długa, ale nie trzeba modyfikować całkiem swoich zwyczajów żywieniowych, aby wzbogacić własną kuchnię w zdrową żywność. Dodawaj superfood do warzywnych i owocowych posiłków. Najłatwiej stosować je w formie przypraw, przekąsek i zdrowych naparów czy herbatek. W ten sposób można prosto uzupełnić dietę o witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe.

Artykuł partnera.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

17 + 8 =