Babka wielkanocna to wypiek, który powinien obowiązkowo pojawić się na każdym wielkanocnym stole. To taka tradycja świąteczna, o której należy pamiętać.
Cudowna i super smaczna babka wielkanocna z czekoladą. Ten przepis jest niezastąpiony! Babka jest bardzo szybka w przygotowaniu, a w dodatku super smakuje i zawsze wychodzi. Długo zachowuje swoją świeżość i pięknie wygląda.
Babka wielkanocna z czekoladą pięknie prezentuje się na stole, pośród innych ciasta wielkanocnych. Za każdym razem możemy upiec ją w innej formie, dzięki czemu będzie wyglądać inaczej, ale zachowa swój cudowny smak. Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach jak ją przygotować. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni jej smakiem.
Zapraszam także na pyszne przepisy na ciasta wielkanocne 🙂
WIELKANOCNA BABKA Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 200 g maślanki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 50 g czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo: masło i bułka tarta do natłuszczenia foremki
Wykonanie
- Jajka wbijamy do miski i ubijamy za pomocą miksera. Gdy otrzymamy puszystą masę, należy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich obrotach.
- Kolejno do masy dodajemy maślankę i olej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i ponownie mieszamy.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę i wsypujemy do masy.
- Foremkę na babkę wielkanocną natłuszczamy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą.
- Masę na babkę przekładamy do foremki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut.