Zapiekane parówki z serem i pieczarkami to idealny pomysł na smaczny obiad, czy kolację. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i składa się z kilku prostych składników. Do jego przygotowania potrzebujemy parówek, pieczarek, sera, kukurydzy i cebuli. Jak sami widzicie, są to bardzo proste i ogólnodostępne produkty.
Przepis na zapiekane parówki z serem i pieczarkami jest bardzo łatwy, a całe danie robi się naprawdę szybko i sprawnie. Serwowane z ketchupem smakuje naprawdę świetnie.
Zapiekane parówki z pieczarkami i serem sprawdzą się także jako ciepła przekąska na domowych imprezach, czy spotkaniach ze znajomymi. Chcecie skosztować tego dania? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA ZAPIEKANE PARÓWKI Z SEREM I PIECZARKAMI
Składniki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tłuszczu
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 5 parówek
- 2 garście kukurydzy
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie masła.
- Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Całość dusimy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy parówki. Na nie przekładamy podsmażone z cebulą pieczarki.
- Na wierzch wykładamy kukurydze oraz ser żółty.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe danie posypujemy świeżym szczypiorkiem.
pyszny, szybki obiadek 😋