Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju zapiekanki obiadowe. Są bardzo smaczne, łatwe do odgrzania a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujemy bardzo dużo czasu. Tym razem zagościła u nas zapiekanka obiadowa z boczkiem, pyszne danie jednogarnkowe, które z pewnością zachwyci podniebienie każdego z Was.
Ta pyszna zapiekanka z boczkiem składa się z bardzo prostych składników, takich jak ziemniaki, boczek, jajka, ser żółty, śmietana oraz cebula. Wszystkie te składniki świetnie podbijają smak ziemniaków, idealnie do nich pasując.
Zapiekanka przygotowana jest w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapieczona w piekarniku. Wszystko sobą fajnie przeszło, a cała zapiekanka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Bardzo fajnie smakuje sama, ale można ją również serwować z ketchupem.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z BOCZKIEM
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 150 g boczku
- 2 małe cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 150 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5- 1 cm i podgotowujemy w osolonej wodzie. Ja gotowałam około 8 minut.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrojony w kosteczkę boczek dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy do momentu, aż tłuszcz z boczku się wytopi.
- Do naczynia żaropdpornego wykładamy warstwę podgotowanych ziemniaków.
- Na ziemniaki wykładamy starty na tarce ser żółty.
- Śmietanę mieszamy z 3 jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wylewamy na ser żółty.
- Na wierzch wykładamy podsmażoną z boczkiem cebulę.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.