Zapiekanka palce lizać

Zapiekanka palce lizać

Zapiekanki obiadowe w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne i coraz częściej przygotowywane w naszych domach. Nic dziwnego stanowią one świetny pomysł na obiad, który można łatwo odgrzać, dzięki czemu nie musimy się codziennie martwić o ciepły posiłek. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a kolejnego dnia tylko odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. 



Zapiekanka obiadowa, którą przygotowałam tym razem to zapiekanka makaronowa z dodatkiem pysznego mięsa mielonego połączonego z pieczarkami i cebulką. A jak smakuje? PALCE LIZAĆ! Stąd też nazwa zapiekanki. 

Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach, jak przygotować zapiekankę  palce lizać, a także przygotowałam dla Was filmik, na którym zobaczycie cały etap przygotowania tego dania. Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 350 g pieczarek
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 180 g makaronu
  • 150 g ser żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy. Do duszącej się cebuli dodajemy przyprawionego kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Całość dusimy kilka minut.
  • Na patelnię wlewamy sos pomidorowy, całość dokładnie mieszamy.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiarteczki.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, a na niego wykładamy zawartość patelni. Cały farsz rozprowadzamy równomiernie na makaronie. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotową zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


Zapiekanka palce lizać przepis
Zapiekanka palce lizać przepis
Zapiekanka palce lizać przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 77

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 5 =