Zapiekanki obiadowe w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne i coraz częściej przygotowywane w naszych domach. Nic dziwnego stanowią one świetny pomysł na obiad, który można łatwo odgrzać, dzięki czemu nie musimy się codziennie martwić o ciepły posiłek. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a kolejnego dnia tylko odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak.
Zapiekanka obiadowa, którą przygotowałam tym razem to zapiekanka makaronowa z dodatkiem pysznego mięsa mielonego połączonego z pieczarkami i cebulką. A jak smakuje? PALCE LIZAĆ! Stąd też nazwa zapiekanki.
Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach, jak przygotować zapiekankę palce lizać, a także przygotowałam dla Was filmik, na którym zobaczycie cały etap przygotowania tego dania. Zapraszam na przepis!
ZAPIEKANKA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 350 g pieczarek
- 300 g sosu pomidorowego
- 180 g makaronu
- 150 g ser żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy. Do duszącej się cebuli dodajemy przyprawionego kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Całość dusimy kilka minut.
- Na patelnię wlewamy sos pomidorowy, całość dokładnie mieszamy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiarteczki.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, a na niego wykładamy zawartość patelni. Cały farsz rozprowadzamy równomiernie na makaronie. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotową zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.