Zapiekanki obiadowe
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię zapiekanki obiadowe. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, podczas zapiekania wszystko wszystkim przechodzi, a całe danie smakuje wyśmienicie. Dodatkowo zapiekanki są łatwe do odgrzania, dzięki czemu można przygotować je na dwa dni.
Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków
Od dawna za mną chodziła zapiekanka z tłuczonych ziemniaków. Odpowiednio doprawione ziemniaki z warstwą sera na wierzchu smakują naprawdę świetnie. Połączyłam je z mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Cała zapiekanka składa się z 3 warstw: mięso, ziemniaki i ser. Składniki te świetnie się ze sobą łączą, a cała zapiekanka smakuje wyśmienicie. Śmiało mogę polecić Wam przepis, a zapiekankę zaliczyć do jednych z najlepszych zapiekanek, jakie miałam okazję przygotować.
Poniżej zaprezentuję Wam w kilku krokach, jak przygotować zapiekankę z tłuczonych ziemniaków. Przygotowałam dla Was także filmik, na którym zobaczycie każdy z opisanych kroków. Zapraszam na przepis! Dajcie znać czy Wam smakowało 🙂
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z TŁUCZONYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 duża cebula
- 350 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebule drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła.
- Do mięsa mielonego dodajemy przyprawę do mięsa, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Następnie mieszamy, ugniatając przy pomocy widelca.
- Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy. Mięso mielone z indyka jest nieco twardsze niż mięso mielone z kurczaka czy wieprzowina. Podczas smażenia należy dokładnie siekać kawałki mięsa przy pomocy drewnianej łyżki, by nie zbiło się w duże grudki.
- Do mięsa mielonego dodajemy sos pomidorowy, mieszamy.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę, mleko oraz przyprawę do ziemniaków. Ziemniaki dokładnie tłuczemy.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, a na nie ziemniaki dokładnie je wyrównując przy pomocy łyżki. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe danie posypujemy świeżą pietruszką.
Pyszności, właśnie wstawiłam moja zapiekankę do piekarnika 🙂 Super przepis dla dzieci bo mój niejadek nie za bardzo za ziemniakami przepada a taka inna postać może akurat jej się spodoba. Ślicznie dziękuję za wspaniałe pomysły,pierwszy raz gotuje z Waszymi przepisami i mi kojarzy się ta zapiekanka z angielskim cottage pie za którą nie przepadamy ale mam nadzieję że moja wyjdzie smaczna ❤️❤️❤️ Pozdrawiam i napewno będę korzystać z waszych smacznych przepisów. M
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa 🙂 Mam nadzieję, że smakowało 🙂
szybka i pyszna 🥰