Ziemniaki z kiełbasą z blachy to bardzo smaczna i proste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu!
Ziemniaki z kiełbasą z piekarnika to maksimum smaku a minimum pracy. Danie to można przyszykować w kilkanaście minut, a później zostaje zachwycać się cudownym zapachem podczas zapiekania, który wydobywa się z piekarnika. Czas pieczenia to 30 minut, czyli również niedługo, następnie zostaje nam konsumowanie, które jest najlepsze w tym całym procesie. Danie jest przepyszne! Ale o tym musicie przekonać się sami, zapraszam na przepis!
Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania całego dania. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem.
ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ Z BLACHY – PRZEPIS
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 płaskie łyżki soli i zagotowujemy. Od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut na małej mocy palnika.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę również obieramy i kroimy w plasterki.
- Paprykę kroimy w słupki, kiełbasę w plastry.
- Blachę z piekarnika wyścielamy folią aluminiową i delikatnie natłuszczamy.
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy i wykładamy na blachę. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
- Następnie na blaszkę wykładamy cebulę, paprykę, marchewkę i kiełbasę. Całość posypujemy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, ziołami prowasalskimi.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.