Pierogi Ruskie Jak u Mamy



Nie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. To tradycyjne polskie danie jest uwielbiane przez każdego. Nic dziwnego, pierogi ruskie są naprawdę przepyszne.

Pierogi ruskie to specjalność każdej babci i mamy, a także barów mlecznych. Z pewnością każdy z Was nie raz w życiu jadł pierogi. Niby każde przygotowywane były na takie samej zasadzie, a zawsze smakowały inaczej.

Przepis na pierogi ruskie jest wręcz banalny, ale musimy odpowiednio dobrać składniki, aby ciasto było delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierogi ruskie mojej mamy.

FARSZ:

Składniki:

  • 250g twarogu
  • duża cebula – 300 g
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 płaskie łyżki masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie.
  • Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawimy do przestudzeniu.
  • Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.
  • Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
  • Cebule i ser przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.

CIASTO

Składniki

  • 300 g mąki,
  • 125 ml WRZĄCEJ wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła


Przygotowanie

  • Mąkę pszenną typu 450 przesiewamy przez sito.
  • W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, sól i masło. Dodajemy całość do mąki.
  • Stopniowo dolewamy wrzącą wodę, początkowo mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Po pewnym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Jak ciasto odchodzi od brzegów naczynia, to przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy.
  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a następnie nakładamy farsz.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

3 komentarze

Dodaj komentarz

11 − 10 =