Schab duszony to pyszne danie obiadowe, które wymaga minimum składników i pracy. Wystarczy obsmażyć schab, a następnie dusić go przez godzinę w bulionie, na którego bazie można przygotować pyszny sos do schabu.
Bitki schabowe w sosie własnym idealnie smakują z tradycyjnymi ziemniakami i surówką. Taki zestaw to świetny pomysł na rodzinny obiad w zwykły dzień, a także na różnego rodzaju rodzinne okazje. Bardzo polecam, bo całość smakuje obłędnie! Smacznego!
BITKI SCHABOWE W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS
Składniki
- 800 g schabu bez kości
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- kilka gałązek świeżej pietruszki
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy cebulę i podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy.
- Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kawałki schabu z obu stron.
- Do rondla przekładamy podsmażoną z marchewką cebulę, podsmażone mięso, całość zalewamy bulionem. Ważne, by mięso w całości było zanurzone w bulionie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz posiekaną pietruszkę. Całość przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę.
- Pod koniec do sosu dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek oraz zagęszczamy sos mąką.