Pyszne ciasteczka wyciskane przez maszynkę. Idealnie kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Do przygotowania ciasteczek potrzeba tylko kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.
Te kruche ciasteczka z marmoladą to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy, zapakować dzieciakom do szkoły czy na rodzinny piknik. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Kruche ciasteczka z maszynki są naprawdę przepyszne, łatwe do zrobienia i wyglądają niczym te ze sklepu. A smakują dużo lepiej!
CIASTECZKA WYCISKANE PRZEZ MASZYNKĘ – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- marmolada
- cukier puder
Wykonanie
- Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz szczyptą soli na puszystą masę.
- Kolejno stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę.
- Wsypujemy przesianą mąkę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Otrzymane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach.
- Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę marmolady różanej.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut, do zarumieniania się ciasteczek.
- Ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.