Przyjemne w smaku, bardzo lekkie ciasto Danio. Proste do zrobienia z pyszną polewą czekoladową i migdałami.
Ciasto Danio przygotowałam na puszystym biszkopcie, a krem na bazie śmietanki kremówki oraz serków Danio. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Takie ciasto to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje.
CIASTO DANIO – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka rozmiar L
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 390 g serka Danio
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wody
DODATKOWO
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
- Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie lekko podgrzewamy, w mikrofali, lub na kuchence.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kiedy śmietanka będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serki Danio. Pod koniec mieszając masę rózgą kuchenną, cienką strużką wlewamy żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim.
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy podprażonymi migdałami.