Ciasto z truskawkami i kiwi to pyszne ciasto dwa smaki. Nazwa wywodzi się oczywiście od tego, że połowa ciasta jest z truskawkami a druga połowa z kiwi – wedle upodobań i próśb mojej rodzinki. Przyznam szczerze, że jest to fajne rozwiązanie, ponieważ mamy jedno ciasto, a tak naprawdę dwa.
Takie ciasto dwa smaki, fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Ja użyłam truskawek i kiwi, ale możecie wykorzystać również inne, sezonowe owoce. Myślę, że borówki czy maliny również się sprawdzą.
Przepis na ciasto z truskawkami i kiwi jest bardzo prosty. To naprawdę banalny wypiek, idealny na lato. Przyznam szczerze, że w ciepłych miesiącach wolę takie proste i klasyczne wypieki. Polecam i Wam wypróbować przepis, bo ciasto jest pyszne i zawsze wychodzi.
PRZEPIS NA CIASTO DWA SMAKI
Składniki
- 5 jajek
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 ml oleju
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 kiwi
- 200 g truskawek
- cukier puder
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie
- Do misy miksera przekładamy jajka, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy na najwyższych obrotach na puszystą i jasną masę. Czas ucierania to około 10 minut.
- Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przekładamy do masy jajecznej. Delikatnie miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×35 cm, wyścieloną papierem do pieczenia.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połówki. Kiwi obieramy i kroimy w plastry.
- Na jednej połowie ciasta układamy truskawki a na drugiej kiwi.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.