Deser banoffee to słodka przekąska z dodatkiem bananów, masy krówkowej i bitej śmietany. Inspirowany popularnym ciastem banoffee pie, które z pewnością każdy z Was zna.
Ten smaczny deser banoffee można przygotować w ekspresowym tempie, a co najważniejsze, zaraz po zrobieniu można go zjeść. Oczywiście schłodzony w lodówce smakuje lepiej, ponieważ smaki się nieco przegryzą, ale od razu po zrobieniu również jest pyszny!
Deser banoffee jest bardzo smaczny, szybki i co najważniejsze łatwy do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
DESER BANOFFEE – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g herbatników
- 3 banany
- 200 g masy krówkowej
- 330 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- gorzka czekolada do dekoracji
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Herbatniki drobno pokruszyć, najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa.
- Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do 4 szklanek przełożyć po łyżce ciasteczek. Następnie wyłożyć masę krówkową, a na niej ułożyć plastry bananów, opierając je o ścianki szklanki. Wyłożyć porcję masy śmietankowej.
- Na śmietance ułożyć kolejną warstwę pokruszonych herbatników, na nich masę krówkową, banany oraz pozostałą śmietankę. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.