Domowy kebab

Jeśli masz ochotę na kebaba, który smakuje jak z dobrej budki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!



Domowy kebab z piekarnika jest naprawdę pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci każdego z was. Mięso potraktowane odpowiednią mieszanką przypraw jest bardzo aromatyczne, soczyste i smakuje wyśmienicie również na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Jak zrobić domowy kebab z kurczaka? Oto przepis.

DOMOWY KEBAB PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:

  • 4 patyczki do szaszłyków
  • większy ziemniak lub cebula


Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Każdy z nich rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
  • Do miski przekładamy jogurt oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie kawałki kurczaka.
  • Ziemniaka bądź cebulę przekrawamy na pół. Do jednej połówki wbijamy 4 patyczki do szaszłyków. Następnie nabijamy na nie obtoczone w marynacie mięso tak, by powstała wieża.
  • Na samą górę wbijamy drugą połowę ziemniaka lub cebuli.
  • Całego kebaba owijamy dość ciasno w folię spożywczą, formując rulon i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
  • Po tym czasie mięso rozwijamy z foli, kładziemy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika na dolną półkę.
  • Piekarnik rozgrzewamy razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczymy od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa).
  • Pieczemy przez 1,5-2 godziny.
  • Po upieczeniu kebaba wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.
  • Kroimy ostrym nożem w cienkie paseczki i podajemy z pitą/tortillą i warzywami.

Smacznego!



domowy kebab z piekarnika
domowe mięso do kebaba


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 13

Dodaj komentarz

11 − 8 =