Maliny, to owoce, które wszyscy uwielbiamy! Możemy z nich zrobić lody, ciasta, desery i pyszne dżemy. Sezon malinowy w pełni, a to oznacza, że czas na dżem malinowy!
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis, na pyszny dżem malinowy, który przygotowuję co roku. Jest naprawdę smaczny, szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców.
Składniki na 3 słoiczki dżemu:
- 1 kg malin
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzając do zagotowania.
- Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez ok. 3 godziny, do momentu aż woda wyparuje, a dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Pamiętajcie, aby czas od czasu go przemieszczać, aby się nie przypalił.
- Pod koniec gotowania dżem przecieramy przez sito, by pozbyć się nadmiaru pestek.
- Słoiki wyparzyć w piekarniku, nagrzanym na 100 stopni.
- Przelać gotowy dżem i mocno zakręcić.
Pasteryzacja:
- Garnek wyłożyć ręcznikiem kuchennym, włożyć słoiki jeden obok drugiego i nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywką i gotować ok 20-30 minut.
- Po upływie czasu wyciągnąć słoiki i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.