Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które każdy uwielbia. Ze względu na to, że sezon na młodą kapustę w pełni, pojawiły się również w naszym domu. Delikatne, mięciutkie, podsmażone na odrobinie oleju i duszone w sosie pomidorowym.



Takie gołąbki z młodej kapusty to idealny pomysł na rodzinny obiad, na kilka dni. Gołąbki są łatwe do odgrzania i zachowują swój smak. Nawet wydaje mi się, że lepiej smakują odgrzane, niż na świeżo.

Poniżej w kilku krokach opisałam jak je przygotować. Jestem pewna, że posmakują każdemu. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 150 g ryżu
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Główkę kapusty pozbawioną głąba sparzamy, wkładając ją do wody, wyciętym głąbem ku dołowi. Po 2-3 minutach wierzchnie liście stają się miękkie i elastyczne, dlatego je wyjmujemy. Co jakiś czas obracać kapustę i wyciągać kolejne liście z wody, za pomocą noża i widelca.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła.
  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do mięsa mielonego. Następnie przesypać podsmażoną cebulę, wbić jajko. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Ze sparzonych liści kapusty wyciąć twardsze części, następnie nałożyć porcję farszu i zawinąć w roladki.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć gołąbki na rumiano.
  • Podsmażone gołąbki ułożyć na patelni, podlać wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą oraz przecierem pomidorowym. Wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedemnaście + trzy =