Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które każdy uwielbia. Ze względu na to, że sezon na młodą kapustę w pełni, pojawiły się również w naszym domu. Delikatne, mięciutkie, podsmażone na odrobinie oleju i duszone w sosie pomidorowym.
Takie gołąbki z młodej kapusty to idealny pomysł na rodzinny obiad, na kilka dni. Gołąbki są łatwe do odgrzania i zachowują swój smak. Nawet wydaje mi się, że lepiej smakują odgrzane, niż na świeżo.
Poniżej w kilku krokach opisałam jak je przygotować. Jestem pewna, że posmakują każdemu. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki
FARSZ
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 150 g ryżu
- sól
- pieprz
SOS
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 główka młodej kapusty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- olej do smażenia
Wykonanie
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Główkę kapusty pozbawioną głąba sparzamy, wkładając ją do wody, wyciętym głąbem ku dołowi. Po 2-3 minutach wierzchnie liście stają się miękkie i elastyczne, dlatego je wyjmujemy. Co jakiś czas obracać kapustę i wyciągać kolejne liście z wody, za pomocą noża i widelca.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do mięsa mielonego. Następnie przesypać podsmażoną cebulę, wbić jajko. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Ze sparzonych liści kapusty wyciąć twardsze części, następnie nałożyć porcję farszu i zawinąć w roladki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć gołąbki na rumiano.
- Podsmażone gołąbki ułożyć na patelni, podlać wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą oraz przecierem pomidorowym. Wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.