Gulasz to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie to fajnie smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych, ziemniaków, ryżu czy kaszy. Do tego świeża surówka colesław i pyszne danie gotowe. Gulasz po staropolsku to idealne danie na rodzinne uroczystości, świąteczny stół, a także na zwykły obiad w tygodniu. Można przygotować go w większej ilości, na 2-3 dni, by nie martwić się codzienne przygotowaniem nowego obiadu.
Gulasz po staropolsku z mojego przepisu wychodzi naprawdę pyszny! Jest bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku, a mięso mięciutkie i delikatne. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
GULASZ PO STAROPOLSKU – PRZEPIS
Składniki
- 600 g wieprzowiny (szynka, karkówka, łopatka, schab)
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
Wykonanie
- Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki.
- Na patelni rozgrzać odrobię tłuszczu, przełożyć mięso i podsmażyć.
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, marchewkę obrać i pokroić w półkrążki, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Warzywa przełożyć na patelnię z mięsem, podsmażać ok. 5 minut.
- Następnie całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu przez godzinę.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką, wlewamy na patelnię i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem.