Imprezowe roladki z szynki to super pomysł na smaczną przekąskę, którą można przygotować w mgnieniu oka.
Do ich wykonania potrzeba nam kilka prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ulubiona szynka, polecam o kształcie prostokąta, by rolada się lepiej zawijała, do tego pieczarki marynowane, ogórki konserwowe, serek Almette oraz majonez. Ja użyłam majonezu light, jest nieco lżejszy, możecie również użyć klasycznego.
Takie roladki z szynki idealnie sprawdzą się na każdą nadarzającą się okazję w ciągu roku. Będą idealnym wyborem na urodziny, imieniny, sylwestra, czy zwykłe spotkanie w gronie znajomych. Takie zawijane roladki z szynki smakują naprawdę świetnie, a dodatkowo pięknie prezentują się na stole. Zapraszam na przepis.
Polecam Wam także inne szybkie przekąski z mojego bloga:
- Roladki z tortilli z tuńczykiem
- Imprezowe przekąski z krakersów
- Roladki z ciasta francuskiego
- Imprezowe roladki z tortilli
- Koperty z ciasta francuskiego
PRZEPIS NA IMPREZOWE ROLADKI Z SZYNKI
Składniki
- 150 g serka kremowego Almette
- 3 ogórki konserwowe
- 8 pieczarek marynowanych
- 8 plastrów szynki
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ogórki oraz pieczarki marynowane kroimy w drobną kosteczkę.
- Do miski przekładamy pokrojone składniki, serek Almette, majonez, całość mieszamy, doprawiając solą oraz pieprzem.
- Na deskę wykładamy kawałek folii spożywczej tak, by zmieściły się na niej plastry szynki.
- Szynkę układamy w prostokąt (2 na szerokość, 4 na długość) tak, by kawałki szynki nachodziły na siebie.
- Na szynkę wykładamy przygotowany farsz, a następnie zwijamy całość w roladę, chwytając za folię spożywczą.
- Gotową roladę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie kroimy na roladki o grubości około 2 cm.