Jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym czy też placki z jabłkami pokrojonymi w plastry to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Serwowane z tradycyjnym cukrem pudrem smakują wyśmienicie!
Jabłka w cieście naleśnikowym można serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, a także na deser. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wielu osobom dobrze znany. Czasem jednak takie najprostsze przepisy są niestety zapominane. Warto do nich powracać, ponieważ przywołują miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Poniżej znajdziecie przepis oraz instrukcję, w której opisałam jak przygotować jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym. Jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami!
JABŁKOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE – PRZEPIS
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko rozmiar L
- 150 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mieszamy za pomocą miksera lub trzepaczki do uzyskania jednolitej masy.
- Jabłka obieramy, kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie z każdego plastra wykrawamy środek z częścią gniazda nasiennego. Ja zrobiłam to przy pomocy nakrętki od napoju.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Każdy plaster jabłka obtaczamy w cieście naleśnikowym i przekładamy na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem placuszki posypujemy cukrem pudrem.
Krążki trochę się łamały przy wycinaniu otworu i kroiłam na ósemki, wyszły wyśmienite, nie nadążałam smażyć, tak rodzinie smakowały
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂